Mijn favoriete spots in Den Haag

Nederland heeft ontelbaar mooie plekjes om er even tussenuit te gaan. Je kunt ervoor kiezen om je even helemaal terug te trekken in de natuur of om de drukte van een gezellige stad op te zoeken. Maar als je op zoek bent naar een combinatie van heerlijk ontspannen én een gezellige stad dan heb ik hier het antwoord: Den Haag. Het heeft alle gemakken en voorzieningen van een stad, maar tegelijkertijd ook de relaxte en onthaastende sfeer van een dorp. En alsof dat nog niet genoeg is: het ligt pal aan het strand!

In dit artikel deel ik graag mijn happy places in Den Haag met jullie!

Mauritshuis

Op ongeveer 10 minuten wandelen van het Centraal Station vind je mijn favoriete Haagse museum, het Mauritshuis. Dit ligt pal naast het Binnenhof, dus met een bezoek aan het museum sla je twee highlights in een klap.

Het kleine museum huisvest een aantal van de grootste Nederlandse en Vlaamse meesters. De collectie van het Mauritshuis telt in totaal zo’n 800 schilderijen. Hiervan zijn er 200 onderdeel van de vaste collectie en hieronder zijn klassiekers als ‘Het meisje met de parel’ van Vermeer, ‘De Anatomische Les’ van dr. Nicolaes en de ‘Tulp’ van Rembrandt te bewonderen. Alsmede ‘het Puttertje’ van Carel Fabritius.

Het Mauritshuis is gehuisvest in een prachtig zeventiende-eeuws monumentenpand. Dit werd oorspronkelijk gebouwd als huis voor graaf Johan Maurits van Nasau-Siegen. Het gebouw heeft daarna door de jaren heen verschillende functies gekend, totdat het een museum werd in 1822. Prins Willem de Vijfde legde in de 18e eeuw de eerste hand aan de collectie zoals we die vandaag de dag kennen.

Praktische tips

Volgens de museumwebsite kun je, om de drukte te ontlopen, het museum het beste bezoeken na 3 uur ‘s middags, op maandagmiddag of op donderdagavond. Je kunt (als je geen museumjaarkaart hebt) je tickets van te voren online al bestellen.

Toegang voor volwassenen is 15,50 euro (dit is inclusief toegang tot de Gallerij Prins Willem V). Kinderen en jongeren tot 18 jaar mogen gratis naar binnen. Verder kent het museum diverse speciale tarieven en kun je met een Museumjaarkaart gratis naar binnen. Zie voor meer informatie en de openingstijden de website.

De Gallerij Prins Willem V is onderdeel van het Mauritshuis en is gelegen aan het Buitenhof, zo’n vijf minuutjes lopen vanaf het Mauritshuis.

Mauritshuis met het Torentje aan de rechterkant

Winkelen

Na een bezoekje aan het Mauritshuis kun je natuurlijk nog meer cultuur gaan snuiven in bijvoorbeeld het Escher Museum, Panorama Mesdag, Het Gemeentemuseum, het Fotomuseum, de Gevangenpoort of MuZee. Maar…..je kunt ook gaan winkelen.

Het centrum van Den Haag is niet veel anders dan ieder ander centrum van een (middel)grote stad in Nederland. Je vindt er een Bijenkorf, een Decathlon, een Hema, een H&M (of twee), een HBFKADT (Holland and Barret formerly knows as De Tuinen), een Dille en Kamille en natuurlijk de Primark. Ik moet zeggen dat ik mijn kleding over het algemeen online koop, maar waar ik wel altijd even stop als ik aan het etalage-winkelen ben is de TK Maxx. Een designer-outlet die qua kledingassortiment nogal tegenvalt naar mijn mening. Maar ze hebben in de kelder, helemaal achterin, ook een soort Blokker/Xenos/kantoorartikelen-achtige afdeling voor keukenspulletjes, spiegels, kandelaren, fotolijstjes, opbergdozen, badmatten én hele leuke notitieboekjes in alle kleuren en formaten. Ik ben er heilig van overtuigd dat je nooit genoeg notitieboekjes kunt hebben.

Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een boekwinkel uit ben gelopen zonder een aankoop te doen. Ik ga in Den Haag altijd naar Paagman, aan de Lange Poten. Hun hele bovenverdieping is een tweedehandsboekenwalhalla (mmh, goed galgjewoord). De reisboekenafdeling en de Engelstalige sectie zijn daar mijn favorieten.

Nog niet gevonden wat je zoekt, of op zoek naar meer? In de Schoolstraat vind je Stanley & Livingstone, een te gekke reisboekenwinkel.

Duik in het centrum ook zeker even de Passage in, het oudste winkelcentrum in Nederland. En als je heel goed je best doet en een beetje met je ogen knijpt, lijkt het net alsof je even in Milaan bent! Maar zonder dollen, het is echt een prachtige winkelgallerij. Niet voor niets een UNESCO-monument. De Passage huisvest sinds de opening eind 19e eeuw hoogwaardige, luxe speciaalzaken. Dus ben je op zoek naar bijzondere koffie, thee of chocolade, designer kleding en schoenen, topchef-waardige kookgerei of gewoon een luxe cadeautje of Apple-telefoon? Dan is dit de plek!

Binnenhof

Na het shoppen is het tijd voor een half uurtje politici spotten. Ik moet toegeven dat ik er zelf nog maar weinig in het wild ben tegengekomen, waarschijnlijk omdat ik meer aandacht heb voor de prachtige gebouwen dan voor de saaie (mantel)pakken die er rond drentelen.

Met dank aan Wikipedia volgt hier een korte geschiedenis en wat achtergrondinformatie over de schitterende Gotische gebouwen van het Binnenhof.

Deze gebouwen zijn hoofdzakelijk in de 13e eeuw verrezen en deden dienst als huizen voor de graven van Holland. In 1854 werden zij het epicentrum van de politiek in de Republiek der Nederlanden, een functie welke ze tot op de dag van vandaag behouden.

Het Binnenhof huisvest het parlement, bestaande uit de Eerste en Tweede Kamer. In de gebouwen zijn ook het Ministerie van Binnenlandse zaken en het Torentje van de minister president te vinden. Als je vanaf de Hofvijver naar de parlementsgebouwen en het Mauritshuis kijkt, zie je het Torentje aan de rechterkant naast het museum. Dit Torentje is al sinds 1982 het kantoor van de premier.

Het meest prominente gebouw aan het Binnenhof is zonder twijfel de Ridderzaal. Oorspronkelijk gebouwd als balzaal, vandaag de dag wordt de zaal voornamelijk gebruikt voor ceremonies, koninklijke recepties en interparlementaire conferenties. Maar de Ridderzaal staat natuurlijk het best bekend als locatie waar de Koning iedere derde dinsdag van september de troonrede voorleest. Op Prinsjesdag maken de Koning en Koningin altijd een tocht met hun Gouden Koets, die hen van het werkpaleis, paleis Noordeinde, door de stad naar de Ridderzaal brengt. Langs de route staan ieder jaar weer honderden mensen om een glimp van de koets en haar inzittenden op te vangen. En als je in Den Haag bent op die dag, zeker de moeite waard om eens langs de route te gaan kijken. Bij mooi weer welteverstaan. ik zou er niet voor in de regen gaan staan wachten.

De Hofvijver

Scheveningen en het Zuiderstrand

Sluit je dag Den Haag af met een strandwandeling over het Scheveningse strand of Zuiderstrand. Welk seizoen je er ook bent, er is altijd wel wat te beleven. Omdat ik eerder al een artikel aan een weekendje in Scheveningen heb geweid, geef ik hier alleen de link en zal ik niet in herhaling vallen.

Restaurants

Ik heb eerder al een aantal van mijn favoriete restaurants in dit artikel beschreven. Hieronder een selectie van mijn all time favorites!

Bistrooh
Deze nieuwe Franse Bistro op de Toussaintkade is een van mijn pas ontdekte, nieuwe favorieten. Ze hebben een heerlijke kaart waarbij je kunt kiezen voor een 3- of 4 gangenmenu, maar je kunt ook á la carte bestellen. Wij kozen voor het 3-gangenmenu en hebben werkelijk gesmuld. En voor de prijs hoef je het al helemaal niet te laten, want voor nog geen 28 euro (exclusief drankjes, dat wel) waren we klaar. In de zomer is het ook heerlijk buiten vertoeven op de terrasboot die voor de deur ligt en voor of na je maaltijd kun je misschien nog wel een mooie wandeling maken door de paleistuinen die pal aan de overkant van het water liggen.

Isola Sardegna
Zonder enige twijfel een van de beste Italiaanse restaurants van Den Haag. Gelegen in de Keizerstraat in de wijk Scheveningen, vlakbij het strand, maar zonder dat irritante uitzicht op zee. Ze serveren er niet alleen pizza’s, maar alles van pasta carbonara tot ossobuco. En je mag de tent absoluut niet verlaten zonder dat je hun Coppa Damo Bianco heb geproefd!

Je kunt er ook maaltijden afhalen. En aangezien ze vlakbij het strand zitten, kun je er ook voor kiezen om je pizza af te halen zodat je kunt genieten van een prachtige zonsondergang op het strand.

Set Genki Tei
Japans eten is zoveel meer dan sushi! Hoewel ze bij Genki Tei in de Schoolstraat ook gewoon sushi en sashimi hebben, kun je van nog veel meer genieten! Hot pots, bento boxes, ramen noodle soep in verschillende smaken, maar ook diverse vis- en vleesgerechten. Je zult hier na je eerste bezoek zeker terug willen komen.

Maar wacht, er is meer! Ze serveren hier een heuse Hello Kitty High Tea! Voor 14 euro per persoon krijg je niet alleen thee, maar ook Hello Kitty koekjes, Hello Kitty chocolade, Hello Kitty tosti’s, soesjes met rode bonen (?), bosbessen cheesecake en aardbeien cheesecake.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.