3 in 1: Praag, Wenen en Boedapest

Vraagje: wat hebben Praag, Wenen en Boedapest met elkaar gemeen? Antwoord: ze zijn alle drie perfect voor een stedentrip. Maar niet zomaar een stedentrip! Want in plaats van ze één voor één te bezoeken, kun je deze steden ook perfect combineren. Ze liggen namelijk maar een paar uur met de trein bij elkaar vandaan!

Ik maakte deze trip afgelopen herfst met een vriendin en ons schema van 10 dagen zag er als volgt uit:

We vertrokken op zaterdag van Schiphol naar Praag en namen op dinsdagmiddag de trein naar Wenen. Vervolgens vertrokken we op vrijdagmiddag met de trein naar Boedapest om vervolgens op maandag weer naar huis te vliegen. Als je meer tijd hebt dan raad ik dat zeker aan! Maar aan drie dagen per stad heb je naar mijn mening genoeg om de highlights te zien en lekker rond te dwalen.

Favoriet?

Ik vind het lastig om een favoriet te kiezen van de drie, maar ik moet zeggen dat ik Wenen het minst overweldigend vond. Begrijp me niet verkeerd, Wenen is een prachtige stad met een heleboel mooie highlights en ik zou uren kunnen ronddwalen in de Weense musea. Maar toch, op de een of andere manier deed Wenen me heel erg aan Parijs denken, ik weet niet precies wat het was. Maar ik denk omdat ik al vaak in Parijs ben geweest dat het me niet zoveel deed als de andere twee steden.

20171005_170605.jpg

Van de andere twee, heeft Praag toch net ietsje meer mijn hart gestolen dan Boedapest. Misschien komt dit doordat ik er als kind ben geweest en ik me probeerde te herinneren hoe het toen voelde, of misschien was het gewoon omdat dit de eerste stad van ons tripje was. Hoe dan ook, Praag deed net iets meer met me dan Boedapest. In de ochtend door te straten dwalen, de diverse en prachtige architectuur van de gebouwen, bruggen, pleinen en kerken, het was echt prachtig!

20170930_171552_001.jpg

Maar Boedapest is ook echt een magische stad, vooral ’s avonds! Wow! Al die lampjes! De hele stad wordt dan verlicht alsof het Kerst is, en wie houdt er nou niet van Kerst! De bruggen, het parlementsgebouw, het Vissersbastion, de kerken, noem het maar op! En het voelt daardoor net zo magisch als kerstmis. Ik raad je dan ook echt aan om een avondcruise te nemen over de Danube. Wij namen een cruise met diner en we werden helemaal in de watten gelegd en er was zelfs een optreden met traditionele Hongaarse muziek en dans. Oh en de Hongaarse bubbels zorgden ook voor een uitstekende sfeer! Zo’n cruise klinkt misschien als een van die toeristendingen die je zou moeten vermijden, zoals een hop-on-hop-off bus, maar ik kan je deze zeker aanraden omdat het uitzicht zo prachtig is!

20171008_183246.jpg

Treinen

Als je op tijd boekt, is het reizen per trein in Europa supergoedkoop. Zowel onze reis van Praag naar Wenen als onze rit van Wenen naar Boedapest kostte ons slechts 20 euro.

Tsjechische spoorwegen: http://m.cd.cz

Oostenrijkse spoorwegen http://www.oebb.at/en/ 

Voor superhandige tips en informatie over treinreizen in Europa ga je naar deze website: www.seat61.com

Hotels

Ik gebruik vaak de vergelijkinsgssite Trivago.com als ik een hotel zoek. Ze zoeken op verschillende boekingssites zodat je de beste deal kan kiezen. Dit leidt me echter vaak naar of Booking.com of Agoda.com. En als je de apps download op je telefoon krijg je vaak nog meer voordeel. Booking.com heeft een Genius program, met gratis late check-out bijvoorbeeld. En bij Agoda.com spaar je credits voor een volgende boeking. Zorg echter wel altijd dat je ook nog even op de website van het hotel zelf kijkt, dit kan soms ook nog (flink) in prijs schelen.

In Praag hadden we een appartement vlakbij het centrum, dichtbij de Moldau rivier. Op booking.com staat het simpelweg aangegeven als ‘Apartment in Prague Centre’. We hadden het hele appartement voor onszelf met ieder een eigen slaapkamer en een ruime keuken en woonkamer. We aten ons ontbijt ‘thuis’, maar maakten verder geen gebruik van de keuken. Dat zou wel kunnen als je nog meer geld wilt besparen, er zijn genoeg kookbenodigdheden.

In Wenen hadden we een gezellig en klein hotel genaamd Hotel Kugel geboekt. De kamers deden me denken aan een ouderwetse logeerkamer bij een oud omaatje thuis, maar ik vond dat eigenlijk wel schattig en gezellig. Ik kan me echter ook voorstellen dat dit niet helemaal je ding is! De locatie was perfect, om de hoek van het Museum Kwartier. De bedden waren comfortabel en het personeel was ontzettend vriendelijk. De badkamer kan wel een renovatiebeurt gebruiken, maar alles was schoon en dat is toch wel het belangrijkste. We hadden de kamer met ontbijt geboekt, maar dat is niet noodzakelijk want er zitten genoeg cafeetjes in de buurt waar je een goed ontbijtje kan krijgen.

Het Exe Danube hotel in Boedapest was het meest luxe hotel tijdens onze trip. Wederom in het centrum van de stad. Ruime kamers, supercomfortabele bedden en vloerverwarming in de badkamer, dus geen koude voeten als je uit de douche stapt. Er zat geen ontbijt bij de kamerprijs, maar we kwamen er al gauw achter dat ze in Boedapest heerlijke trdelnik verkopen, een lokale lekkernij die perfect als ontbijt kan dienen. Of lunch, of tussendoortje, of snack. En bij voorkeur alle vier!

Veel plezier met je verblijf in (één van) deze steden!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.